Van hygiënecode naar certificeren

Goed geld verdienen met ambachtelijke producten

Ambachtelijke (streek)producten zijn ‘hot’. Maar als het verkopen van deze producten zich beperkt tot je eigen toonbank dan zal je er niet direct rijk van worden. Als het product bijvoorbeeld in verschillende supermarkten in de regio, of zelfs landelijk, ligt dan kan het goed geld opleveren.

Christian Dubovan

Je ambachtelijke product regionaal of landelijk verkopen

Je hebt een mooi ambachtelijk product waar je al verschillende prijzen mee hebt gewonnen en waar klanten graag een stukje voor omrijden om het bij jou te kopen. Geweldige marketing voor de zaak. De mensen weten de winkel te vinden en kopen vaak ook extra. En dat is mooi voor de omzet. Maar hoe mooi is het om iedere week honderden of zelfs duizenden kilo’s hiervan te verkopen? En dan niet over de eigen toonbank, maar via derden? Te mooi om waar te zijn? Zeker niet, verschillende ondernemers zijn je voorgegaan!

Waar moet je rekening mee houden?

De meeste ambachtelijke streekproducten worden geproduceerd in een bedrijf dat werkt met een hygiënecode. Een voedselveiligheidssysteem die voor een speciale branche is opgesteld. Er zijn hygiënecodes voor slagers, bakkers, visspecialisten, poeliers, etc.. Deze codes zijn tegenwoordig een vast werkonderdeel van de vakspecialist. Erg handig! Maar als je aan derden gaat leveren komen er vaak aanvullende eisen bij of wordt er zelfs een certificaat geëist zoals BRC, IFS of FSSC22000. En dan haken veel ondernemers af. Omdat zij graag zelf alle touwtjes in handen willen houden en hiervoor niet de kennis in huis hebben. En zo blijft de afzet van mooie ambachtelijke (streek)producten beperkt, plaatselijk en marginaal. Maar … er zijn ondernemers die deze stap wel wagen en hier erg enthousiast over zijn omdat opeens heel veel meer deuren open gaan.

Moeilijke keuzes leveren vaak het meeste geld op

Een makkelijke keuze betekent over het algemeen dat er niks verandert. Zowel qua bedrijfsvoering als verdienste. Maar als een moeilijke keuze gemaakt moet worden zie je vaak dat dit wel consequenties heeft voor de bedrijfsvoering én omzet. In beide opzichten een duidelijke verbetering. Dit betekent dat er wel vertrouwen moet zijn om deze stap te nemen. En dan is het verstandig om bij een (mede)specialist te rade te gaan. Er zijn veel wegen die naar Rome leiden en hier kan het flink mis gaan. Bij het inhuren van een verkeerde en/of goedkope ‘specialist’ kan het je veel tijd, geld en ellende kosten. Met aan het einde van het liedje dat je er ook nog niks mee bent opgeschoten.  

Certificeren met behoud van hygiënecode is mogelijk

Hoe mooi zou het zijn als je een ISO 22000 of zelfs een FSSC 22000 certificaat hebt. Dan gaan opeens heel veel deuren voor je open en kan je onbeperkt je lekkerste ambachtelijke producten leveren aan de plaatselijke of zelfs landelijke supermarkt. Het begint vaak met één product en als men tevreden is kan dit al snel uitgebreid worden. Maar dit geldt natuurlijk alleen voor echt serieuze ondernemers die bereid zijn een moeilijke keuze te maken.

Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op!

4 reacties op “Van hygiënecode naar certificeren”

  1. I’m extremely pleased to discover this website. I wanted to thank you for ones time just for this fantastic read!! I absolutely enjoyed every part of it and i also have you bookmarked to see new stuff in your site.

Reacties zijn uitgeschakeld.