WETSVOORSTEL SLACHTTAKS een slechte 1 april grap

Het wetsvoorstel om CO2 uitstoot en vleesconsumptie te verminderen zorgt ervoor dat boeren en lokale slachters (verder) worden uitgeknepen en de korte keten onmogelijk wordt gemaakt.

De Dierenpartij heeft een wetsvoorstel ingediend waarbij de vleessector moet betalen voor de schade van een te hoge CO2 uitstoot door de veesector met ruim 6 miljard euro milieuschade per jaar. Met een slachttaks moeten slachterijen belasting betalen, variërend van € 0,12 per kip tot € 340,63 per kalf/rund en € 455,80 per paard. Het doel is om de vleesconsumptie te verminderen en het eten van plantaardige eiwitten te bevorderen. Maar is dat wel zo?

De hoge belasting per dier die door het slachthuis moet worden afgedragen zal de sector grotendeels zelf (moeten) opvangen staat in de memorie van toelichting. Maar gezien de huidige inkoopconstructies is het duidelijk dat boeren en kleine slachters deze prijs moeten gaan betalen en dit druist in tegen de nieuwe nationale wet tegen oneerlijke prijsvorming in de foodsector.

Maar wie zegt dat er door de slachttaks minder vlees wordt gegeten? Ja, als het zo duur wordt gemaakt dat het slachten duurder wordt dan de marktprijs van het vlees dan kan het dier niet meer geslacht worden en ontstaat extra dierenleed. Bovendien worden de nieuwe initiatieven van #korte keten en #koop lokaal direct de das omgedaan. Als boeren en slachters de belasting zelf moeten ophoesten, zoals men in het voorstel suggereert, zullen de kleine boeren en slachters het niet overleven en de grote boeren en slachterijen wel. Men draait hiermee de korte keten de nek om en laat de grootschaligheid (veedichtheid en grote inkopers) overleven. En dat is opmerkelijk, want in het onderzoeksrapport staat dat de veedichtheid juist het probleem is.

Het mag duidelijk zijn dat dit wetsvoorstel erg eenzijdig is opgesteld waarbij vooraf niet alle betrokken partijen zijn geconsulteerd. De prijsbepalingen per dier roepen namelijk hele grote vraagtekens op. Want hoe zit het bijvoorbeeld met het onderscheid tussen een rund en een kalf? Hier is verder geen toelichting op gegeven. Bovendien is het wetsvoorstel heel stilletjes ter consultatie aangeboden met een zeer korte reactietijd. En dat kan blijkbaar in Nederland waarbij, als je niet snel reageert, een éénzijdige wet zomaar wordt aangenomen. Gelukkig kunnen we nog reageren, maar slechts tot en met 1 april 2021. Normaal loopt een open consultatie enige maanden, maar deze loopt slechts één maand. 

Laat daarom je stem horen door deel te nemen aan de consultatie met het invullen van onderstaand formulier. Het resultaat wordt meegenomen in de reactie van Stichting Verskwaliteit Nederland.

Stem mee via het contactformulier!

4 reacties op “WETSVOORSTEL SLACHTTAKS een slechte 1 april grap”

 1. Ik vind het een schande. We worden al in een hoekje gedrukt en de prijzen worden al dicht geperst. Hoeveel verder moet het nog gaan. Laten ze ermee ophouden en laat de hard werkende boer / hobby boer met rust

 2. Complete waanzin zo een voorstel.Stem niet op de partij voor de dieren . Werkt eerder werkloosheid in t vooruitzicht.!! Denk aan de boeren,voerfabrieken,transport, slagers,slachters,worstfabrieken, slachthuis personeel,!!

 3. Henk van Zandwijk

  Op het moment dat Nederland zelfstandig milieubelastingen op gaat leggen, is er – door de
  mobiliteit van productiefactoren – een risico dat bedrijven en personen naar een ander,
  goedkoper land verhuizen. Het is daarom in het belang van de effectiviteit van
  milieumaatregelen dat deze op grote schaal worden doorgevoerd. Samen optrekken binnen
  de EU voorkomt de verplaatsing van productiefactoren binnen de EU.
  – Een CBAM zorgt voor een betere beprijzing van CO2-uitstoot wereldwijd. Ook hier is het
  gunstig om deze maatregel op grote schaal in te voeren om te voorkomen dat bedrijven
  hun productie verleggen naar landen waar zij niet hoeven te betalen voor hun CO2-
  uitstoot. Een CBAM geeft een incentive voor producenten om wereldwijd om hun CO2-
  uitstoot te verminderen

 4. R. Van dijk

  Schandalig initiatief van de extremistische PvdD om alle veehoudets zo snel mogelijk Nederland uit te pesten. De PvdD heeft zich al vaak als leugenachtige vijand van de agrarische sector getoond maar een boete op een geslacht dier, voor uw voedsel die hoger is als de marge van de veehouder,, is een dolksteek in de rug van degenen die voor uw voedsel zorgen. Een schande voor de democratie dat dit soort lieden extreme wetter in procedure brengen, gericht op het elimineren van de relatief kleine groep veehouders. Een nieuw dieptepunt.

Reacties zijn uitgeschakeld.