EG-Erkenning of certificeren?

Eisen van klanten nemen toe. Niet alleen de klant in de winkel, maar vooral ook bij business to business. Professionele bedrijven in de vleessector hebben een EG-erkenning en daar mag je zonder EG-erkenning niet aan leveren. Bovendien hebben deze bedrijven steeds vaker een gecertificeerd managementsysteem voor de voedselveiligheid. Deze systemen zorgen ervoor dat er steeds meer eisen worden gesteld aan de toeleveranciers. Dit begint vaak met een vragenlijst en dan is het verstandig om deze vakkundig in te vullen en te kijken welke aanvullingen nodig zijn. Zou zonde zijn om de klant kwijt te raken en vaak vallen de eisen mee. Maar dan is het wel verstandig om hier professionele hulp bij te vragen.

Waar moet je allemaal aan voldoen en wanneer kiezen voor een erkenning en wanneer voor certificering? Het is allemaal minder ingewikkeld dan je denkt!

Foto door Victoria Shes

Wanneer Een Erkenning En Wanneer Certificeren?

Voor het leveren aan derden moet men een erkenning aanvragen op het moment dat er meer dan 30% vlees of producten van en/of met vlees wordt geleverd aan derden. Dit kunnen instellingen, horeca, andere detailhandel of retail en groothandel zijn. Dan moet men volgens de regels een EG-erkenning aanvragen. Zie voor meer informatie de beslisboom van de NVWA. Hiervoor gelden aanvullende eisen op de hygiënecode. Dit kan ingewikkeld maar ook eenvoudig en afgestemd op de huidige werkzaamheden.

Certificering is vaak nodig bij het leveren aan groothandels en/of supermarkten. Vaak wordt dit gesteld als klanteneis om te mogen leveren. En dat is niet voor niets. Deze bedrijven willen hun risico’s goed indekken en met een certificering gebeurt dat over het algemeen ook. De NVWA kan dan ook een stapje terug nemen. Veel kleinere bedrijven zien certificering als iets heel moeilijk. Maar dat valt reuze mee. Ten minste, als men kiest voor een praktische en haalbare weg. 

Welk Systeem? BRC, IFS Of FSSC22000?

Een managementsysteem voor de voedselveiligheid is  niet hetzelfde als een hygiënecode. Een managementsysteem zorgt voor een beheerste voedselveiligheid binnen het bedrijf. Het bedrijf wordt geholpen met een goed doordacht systeem om de voedselveiligheid binnen het bedrijf te borgen. Dit systeem kan men ‘kopen’ en dan implementeren in het bedrijf. Over het algemeen werkt dit het minst goed en veel bedrijven haken af of verspillen teveel tijd en geld aan dit proces. En dat is zonde. Beter is om een systeem op te bouwen van een bestaande werkwijze zodat naast de voedselveiligheid meerdere processen binnen het bedrijf beter gestructureerd worden wat leidt naar zakelijke groei. De systemen bestaan al zo lang en zijn zo uitgekauwd dat dit ook het geval is, mits de juiste keuze wordt gemaakt.  De stichting is geen voorstander van BRC of IFS omdat deze systemen niet onafhankelijk zijn en vaak bureaucratische systemen opleveren omdat de set aan eisen een grote checklist is. Wij adviseren FSSC22000 voor kleine en middelgrote bedrijven omdat dit systeem onafhankelijk is en geen checklist. Het kan gemakkelijk aangepast worden op de eigen bedrijfssituatie. Niet moeilijk doen als het ook makkelijk kan! Wij helpen graag 🙂 

Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Yvon Bemelman

1 reactie op “EG-Erkenning of certificeren?”

Reacties zijn uitgeschakeld.