Steeds meer mensen vragen om duurzamer en diervriendelijker voedsel met meer oog voor mens, dier en milieu. Consumenten worden zich steeds bewuster over de waarde van de voedselproducten en willen zelf bepalen wat zij op dat moment belangrijk vinden.
Boeren, slachters en slagers investeren veel in dierenwelzijn en milieu, maar vergeten die boodschap duidelijk te communiceren naar de uiteindelijk klant, de consument. Dit moeten alle partijen in de keten voor zichzelf uitwerken en in de eigen keten uitzetten. De producten uit de korte keten mogen trots zijn op het voedsel dat zij produceren. Dat maakt het een puur en eerlijk verhaal.
Door de industrialisering zijn er veel schakels (handelaren) tussen gekomen waardoor het ‘transparante’ verhaal is vertroebeld. De verhalen werden verteld met folders en plaatjes met informatie die niet echt ‘eigen’ voelde. Dit soort verhalen blijken dan ook moeilijk te werken.
Eten is emotie
De belangrijkste boodschap is dat eten emotie is. Daar hoort lekker, verantwoord en een gevoel bij. Lokaal en regionaal wint steeds meer terrein. Het geproduceerde voedsel moet goed zijn voor mens, dier en milieu en bereikbaar voor iedereen.
Consumenten willen weten waar hun vlees vandaan komt. Door de keten korter te maken en contact te hebben met zowel de boer, slachter als de eindgebruiker heb je het voordeel een transparant verhaal te vertellen over de herkomst en de milieu- en dierenwelzijnsinvesteringen van de boer, slachter en slager. Dat maakt het verhaal toch veel persoonlijker en makkelijker om te vertellen dan via een foldertje waarvan je zelf niet precies weet hoe het zit?
Communiceer waarde
Waarde aan je product toevoegen, is essentieel. Bij een anoniem stuk vlees is de prijs bepalend. Maar wat is waarde? Met cocreatie, samenwerken waarbij iedere deelnemer zijn inbreng heeft, zijn mooie mogelijkheden te bedenken. Doe iets wat bij je past, maar boven alles is belangrijk dat producenten in de korte keten zich bewust zijn dat ze voedsel produceren voor alle mensen in de regio. Lokale producnten spelen dus een belangrijke rol in de regionale voedselvoorziening.