Wanneer certificeren?

Eisen van klanten nemen toe. Steeds vaker krijg je bij het leveren aan derden een uitgebreide vragenlijst met eisen. Dan staat men al snel voor de keuze van een EG-erkenning en soms zelfs voor certificering. Waar moet je allemaal aan voldoen en wanneer moet je kiezen voor certificering? Het is allemaal minder ingewikkeld dan je denkt.

Eisen klanten nemen toe

De eisen die klanten stellen hebben te maken met het alsmaar toenemen van regelgeving. Nieuwe eisen zijn bijvoorbeeld ‘food fraude’ en ‘food defence’. Bedrijven moeten daarin mee en stellen op hun beurt deze eisen ook weer aan hun leveranciers. Ondernemers die hun productie willen uitbreiden door het leveren aan derden lopen hier steeds vaker tegen aan. Is dit lastig? Ja, als je de hakken in het zand zet en hoopt dat het allemaal bij hetzelfde blijft. Want dat gaat niet gebeuren. Nee, als je dit ziet als kans om meer van dit soort klanten binnen te halen. Waar de meeste (ambachtelijke) ondernemers afhaken nemen de kansen voor bedrijven die wel inspelen op de nieuwe eisen verder toe.

Food fraude en food defence

Bij food fraude is er sprake van opzettelijke vervalsing, vervanging, toevoeging aan een product of bewust verkeerde etikettering. Dit alles met als motivatie hier een financieel voordeel mee te behalen. Voedselfraude kan mogelijk ook resulteren in gevaren voor de volksgezondheid.

Het doel van food defense is het nemen van maatregelen om (de productie van) voedingsmiddelen te beschermen tegen vormen van vandalisme, activisme, hackers, kwaadwillende medewerkers of bezoekers. 

Aan de hand van een risico-analyse kunnen preventieve maatregelen getroffen worden.

Wanneer een erkenning en wanneer certificeren?

Voor het leveren aan derden moet men een erkenning aanvragen op het moment dat er meer dan 30% vlees of producten van en/of met vlees wordt geleverd aan derden. Dit kunnen instellingen, horeca, andere detailhandel of retail en groothandel zijn. Dan moet men volgens de regels een EG-erkenning aanvragen. Zie voor meer informatie de beslisboom van de NVWA.

Certificering is vaak nodig bij het leveren aan groothandels en/of supermarkten. Vaak wordt dit gesteld als klanteneis om te mogen leveren. En dat is niet voor niets. Deze bedrijven willen hun risico’s goed indekken en met een certificering gebeurt dat over het algemeen ook. Maar aan de andere kant dek je je als bedrijf hier ook goed mee in. Zeker vandaag de dag is het belangrijk dat hier serieus mee wordt omgegaan. Veel kleinere bedrijven zien certificering als iets heel moeilijk. Maar dat valt reuze mee. Ten minste, als je kiest voor een praktische en haalbare weg. En daar heeft Stichting Verskwaliteit Nederland een goede oplossing voor. Wel is het verstandig om hierbij rekening te houden met hogere kosten. Maar als dit gezien wordt als een serieuze investering betaalt zich dit makkelijk terug.

Degenen die nu hun kansen pakken kunnen straks hun graantjes meepikken binnen de nog steeds groeiende foodsector!

Yvon Bemelman