Blijf op de hoogte
Nieuws
Nieuws over de korte keten voor (MKB) ondernemers die ambachtelijk lokaal voedsel een kans willen geven. Door regionale samenwerking meer verse producten van hoge kwaliteit, minder voedselkilometers en voedselverspilling voor een duurzame toekomst en een gezonde regionale economie. Laat je inspireren!
Wat een slager allemaal met dierenvet kan doen
Dierenvet kan op verschillende manieren worden gebruikt voor de productie van circulaire producten. Daarnaast bestaat de wens om natuurlijke, duurzame en milieuvriendelijke alternatieven te vinden voor synthetische stoffen. Hier zijn
Twee neven willen hele koe verwaarden met ‘De Goudse Koe’
Twee neven uit Gouda, Henk Bakker (28) en Ivan Boon (21), staan op het punt hun nieuwe bedrijf De Goudse koe te lanceren. ,,Het is echt een missie.” Zij willen
Korte keten producten weinig via speciaalzaken beschikbaar
In Nederland wordt ongeveer 60 miljard euro omgezet in voedsel op consumentenniveau waarvan circa 2,2 miljard euo uit de korte ketens. Wageningen Economic Research heeft in het onderzoek Korteketenproducten in
Hybride vlees is ongezond
Sinds half augustus is Lidl de eerste supermarkt in Nederland die ‘gehaktmix met erwteneiwit’ in de schappen heeft liggen. De grootgrutter wil met het hybride vlees de liefhebber van dierlijk
KvK signaleert groei én daling voedselspeciaalzaken
KvK: “Tussen 2014 en 2024 was er een toename van 2,4% in het aantal vestigingen te zien, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Vooral kaas (+37%) en
Zet je korte keten ook op de korte ketenkaart van Nederland!
Op de website voedselanders.nl is een mooie kaart van Nederland te zien met daarop alle initiatieven van een korte keten. Als je aan de criteria voldoet kan je ook jouw
Nationale wetgeving maximum zout, suiker en vet bedreigt ambacht
De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoekt de mogelijkheden om in nationale regelgeving (aanvullende) eisen te stellen aan de samenstelling van levensmiddelen. Eén van de opties is het
Korte keten zorgt voor vlees met een eigen verhaal
Steeds meer mensen vragen om duurzamer en diervriendelijker voedsel met meer oog voor mens, dier en milieu. Consumenten worden zich steeds bewuster over de waarde van de voedselproducten en willen
Korte keten of slimme keten?
Willen we verduurzamen, dan zal dit steeds vaker in korte ketens plaatsvinden. De komende jaren worden intensievere ketensamenwerkingen van boer tot bord verwacht. Dit wordt gestimuleerd door de behoefte bij detailhandel
Landbouwers die aan korte keten doen, voelen zich gewaardeerd
Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij heeft de resultaten gepubliceerd van een enquête bij landbouwers over hun ervaring met de korte keten. En er is goed nieuws: landbouwers die hun producten
Verdienmodel korte keten en regeneratieve landbouw
De meerwaarde pakken die nu naar de grossier/handelaar/supermarkt gaat is het verdienmodel van de korte keten. Een voorbeeld waarmee boeren en ambachtelijke schakels meer opbrengst kunnen halen uit de verkoop
Lokale producten te koop via bestelapp voor detailhandel en horeca
De korte keten is op dit moment nog erg versnipperd. Veel individuele boeren verkopen hun producten nog zelf. Hierdoor groeit de afzet via boerderijwinkels nog onvoldoende. Consumenten willen er niet
Korte keten: nieuwe samenwerkingsvormen nodig voor overbruggen kloof tussen producent en consument
De afzet van agrarische producten via korte ketens wordt steeds meer gezien als een middel voor meer verbinding tussen consumenten en agrarische en ambachtelijk producerende ondernemers met nieuwe verdienmodellen. De
Belgische maaltijdbezorger Foodbag bestrijdt concurrenten met lokale producten
De Belgische leverancier van maaltijdboxen Foodbag onderscheidt zich met lokale seizoensproducten van de buitenlandse concurrent HelloFresh. “Voedsel is iets cultureels en wordt lokaal geproduceerd. Het is niet logisch om de
Boeren benaderen voor verkoop korte keten producten
Wil je starten met een korte keten afzet? Met deze aandachtspunten, tips en tricks kan je snel aan de slag! Om onze boeren te helpen hun omzet te verhogen kan
EU-burger wil grotere stem in beleid (lokale) voedselsystemen
In de slotsessie van het Europese burgerspanel over voedselverspilling in februari 2023 riepen burgers op tot een grotere stem in beleidsvorming met betrekking tot voedselsystemen, niet alleen op EU -niveau,
Willen kleine food bedrijven in de toekomst overleven, dan zullen zij in actie moeten komen
In mijn research naar de toekomst van de voedselketen kijk ik uiteraard ook naar de ontwikkelingen vanuit overheid en wetgeving. De Europese voedselwaakhond EFSA heeft een nieuwe strategie uitgestippeld onder
Wanneer duurzaam vlees verkopen?
Er komt steeds meer duurzaam vlees. Als bedrijf is het niet meer de vraag OF je duurzaam vlees gaat verkopen, maar WANNEER en HOE. Van HACCP naar duurzaamheid Met de
Check je gebruik van additieven in gehakt
Iedere slager heeft wel een emmertje met een kleurbehoudend middel staan voor het gehakt en de gehaktproducten. Zo blijft het mooi op kleur in de toonbank, en dat mag. Maar
Wanneer Nitriet Of Nitraat Toevoegen?
Van oudsher wordt nitriet gebruikt bij de bereiding van vleesproducten voor een goede kleur, smaak en conservering. Maar tegenwoordig wordt ook nitraat gebruikt. Kan dat zomaar en welke fouten moeten