Blijf op de hoogte
Nieuws
Nieuws over de korte keten voor (MKB) ondernemers die ambachtelijk lokaal voedsel een kans willen geven. Door regionale samenwerking meer verse producten van hoge kwaliteit, minder voedselkilometers en voedselverspilling voor een duurzame toekomst en een gezonde regionale economie. Laat je inspireren!
![](https://stichtingverskwaliteit.nl/wp-content/uploads/2024/07/Worst-in-pan.jpg)
Nationale wetgeving maximum zout, suiker en vet bedreigt ambacht
De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoekt de mogelijkheden om in nationale regelgeving (aanvullende) eisen te stellen aan de samenstelling van levensmiddelen. Eén van de opties is het
![](https://stichtingverskwaliteit.nl/wp-content/uploads/2024/06/Stuk-vlees.png)
Korte keten zorgt voor vlees met een eigen verhaal
Steeds meer mensen vragen om duurzamer en diervriendelijker voedsel met meer oog voor mens, dier en milieu. Consumenten worden zich steeds bewuster over de waarde van de voedselproducten en willen
![](https://stichtingverskwaliteit.nl/wp-content/uploads/2024/05/Emmer-eieren.jpg)
Korte keten of slimme keten?
Willen we verduurzamen, dan zal dit steeds vaker in korte ketens plaatsvinden. De komende jaren worden intensievere ketensamenwerkingen van boer tot bord verwacht. Dit wordt gestimuleerd door de behoefte bij detailhandel
![](https://stichtingverskwaliteit.nl/wp-content/uploads/2024/05/Koeien-roodbont.jpg)
Landbouwers die aan korte keten doen, voelen zich gewaardeerd
Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij heeft de resultaten gepubliceerd van een enquête bij landbouwers over hun ervaring met de korte keten. En er is goed nieuws: landbouwers die hun producten
![](https://stichtingverskwaliteit.nl/wp-content/uploads/2024/03/Schap-groente-en-fruit.jpg)
Verdienmodel korte keten en regeneratieve landbouw
De meerwaarde pakken die nu naar de grossier/handelaar/supermarkt gaat is het verdienmodel van de korte keten. Een voorbeeld waarmee boeren en ambachtelijke schakels meer opbrengst kunnen halen uit de verkoop
![](https://stichtingverskwaliteit.nl/wp-content/uploads/2024/03/Schap-groente-en-fruit.jpg)
Lokale producten te koop via bestelapp voor detailhandel en horeca
De korte keten is op dit moment nog erg versnipperd. Veel individuele boeren verkopen hun producten nog zelf. Hierdoor groeit de afzet via boerderijwinkels nog onvoldoende. Consumenten willen er niet
![](https://stichtingverskwaliteit.nl/wp-content/uploads/2024/03/Farmers-market.png)
Korte keten: nieuwe samenwerkingsvormen nodig voor overbruggen kloof tussen producent en consument
De afzet van agrarische producten via korte ketens wordt steeds meer gezien als een middel voor meer verbinding tussen consumenten en agrarische en ambachtelijk producerende ondernemers met nieuwe verdienmodellen. De
![](https://stichtingverskwaliteit.nl/wp-content/uploads/2023/09/Food-in-bag.jpg)
Belgische maaltijdbezorger Foodbag bestrijdt concurrenten met lokale producten
De Belgische leverancier van maaltijdboxen Foodbag onderscheidt zich met lokale seizoensproducten van de buitenlandse concurrent HelloFresh. “Voedsel is iets cultureels en wordt lokaal geproduceerd. Het is niet logisch om de
![](https://stichtingverskwaliteit.nl/wp-content/uploads/2023/06/Boer.png)
Boeren benaderen voor verkoop korte keten producten
Wil je starten met een korte keten afzet? Met deze aandachtspunten, tips en tricks kan je snel aan de slag! Om onze boeren te helpen hun omzet te verhogen kan
![](https://stichtingverskwaliteit.nl/wp-content/uploads/2023/05/People-protest.jpg)
EU-burger wil grotere stem in beleid (lokale) voedselsystemen
In de slotsessie van het Europese burgerspanel over voedselverspilling in februari 2023 riepen burgers op tot een grotere stem in beleidsvorming met betrekking tot voedselsystemen, niet alleen op EU -niveau,
![](https://stichtingverskwaliteit.nl/wp-content/uploads/2022/12/Slager-gerijpt-vlees.jpg)
Willen kleine food bedrijven in de toekomst overleven, dan zullen zij in actie moeten komen
In mijn research naar de toekomst van de voedselketen kijk ik uiteraard ook naar de ontwikkelingen vanuit overheid en wetgeving. De Europese voedselwaakhond EFSA heeft een nieuwe strategie uitgestippeld onder
![](https://stichtingverskwaliteit.nl/wp-content/uploads/2021/01/TRactor-en-boer.jpg)
Wanneer duurzaam vlees verkopen?
Er komt steeds meer duurzaam vlees. Als bedrijf is het niet meer de vraag OF je duurzaam vlees gaat verkopen, maar WANNEER en HOE. Van HACCP naar duurzaamheid Met de
![](https://stichtingverskwaliteit.nl/wp-content/uploads/2019/08/gehakt-grof-.jpg)
Check je gebruik van additieven in gehakt
Iedere slager heeft wel een emmertje met een kleurbehoudend middel staan voor het gehakt en de gehaktproducten. Zo blijft het mooi op kleur in de toonbank, en dat mag. Maar
![](https://stichtingverskwaliteit.nl/wp-content/uploads/2020/01/Ham.gif)
Wanneer Nitriet Of Nitraat Toevoegen?
Van oudsher wordt nitriet gebruikt bij de bereiding van vleesproducten voor een goede kleur, smaak en conservering. Maar tegenwoordig wordt ook nitraat gebruikt. Kan dat zomaar en welke fouten moeten
![](https://stichtingverskwaliteit.nl/wp-content/uploads/2020/01/voedsel-weggooien.png)
Tips Voor Het Tegengaan Van Voedselverspilling
Jaarlijks wordt er zo’n 1,7 tot 2,5 miljoen ton voedsel verspild. Dit gebeurt in de gehele keten. Nederland wil hier iets aan doen en daarom stimuleert het Ministerie van Landbouw,
![](https://stichtingverskwaliteit.nl/wp-content/uploads/2024/04/thank-you-supporting-local.jpg)
Nieuwe kansen voor regioproducten
De verkoop in de verswinkel staat onder druk. Veel ambachtelijke ondernemers zijn op zoek naar aanvullende inkomstenbronnen zoals verkoop via internet, catering of het uitbreiden van verkoop aan derden. De
![](https://stichtingverskwaliteit.nl/wp-content/plugins/elementor/assets/images/placeholder.png)