Check je gebruik van additieven in gehakt

Iedere slager heeft wel een emmertje met een kleurbehoudend middel staan voor het gehakt en de gehaktproducten. Zo blijft het mooi op kleur in de toonbank, en dat mag. Maar wélke kleurbehoudende middelen, ook wel additieven of E-nummers genoemd, mogen in gehakt  gebruikt worden? Misschien goed om dat eens te controleren omdat veel slagers niet goed op de hoogte blijken te zijn van wat wel en niet mag. Dan is het lastig als de NVWA opeens op je stoep staat. Zoals eind 2019, toen werden 47 slagers gecontroleerd op het gebruik van sulfiet in het gehakt. 7 slagers bleken inderdaad sulfiet in het gehakt te gebruiken. Zij kregen naast een boete voor een niet toegestaan additief ook een boete voor geen informatie over het allergeen sulfiet. Dat telt lekker door. Maar helaas zag de NVWA ook dat er steeds vaker alternatieven worden gebruikt die OOK niet voldoen. En daar zullen ze zeer waarschijnlijk de volgende keer op letten. Misschien handig om de E-nummers in het emmertje voor gehakt en gehaktproducten eens te controleren door gebruik te maken van onderstaande check.

E-nummers gehakt en bereidingen van gehakt en vers vlees


N.B. Deze E-nummers mogen ook in voorverpakt gehakt en vleesbereidingen.

E-nummers vóórverpakt gehakt en voorverpakte bereidingen van gehakt en vers vlees

Komen de additieven die in het emmertje zitten niet overeen met de wettelijke additieven, dan heeft de verkoper een verkeerd middel verkocht. In de productspecificatie moet zijn aangegeven waar het middel voor gebruikt kan worden. Vaak is het middel dan voor een andere versbranche samengesteld, dit kan bijvoorbeeld de kaasbranche of de bakkersbranche zijn. Als het bedoeld gebruik niet op de productspecificatie staat en het is verkocht met advies voor gehaktproductie, dan is de verkoper van de kruidenfirma heel fout bezig. Goed om dan een officiële klacht in te dienen bij de kwaliteitsafdeling. Niet afhandelen met een telefoontje naar de verkoper, want dan gebeurt het de volgende keer weer. Informeer elkaar en reageer of laat een reactie achter ….. Succes!

Yvon Bemelman

1 reactie op “Check je gebruik van additieven in gehakt”

Reacties zijn uitgeschakeld.