Willen kleine food bedrijven in de toekomst overleven, dan zullen zij in actie moeten komen

In mijn research naar de toekomst van de voedselketen kijk ik uiteraard ook naar de ontwikkelingen vanuit overheid en wetgeving. De Europese voedselwaakhond EFSA heeft een nieuwe strategie uitgestippeld onder de naam ‘EFSA Strategy 2027’.  

Rol EFSA uitgebreid

Door de nieuwe Transparantieverordening is de rol van de EFSA verder uitgebreid wat in de praktijk zeker voelbaar zal gaan worden. De EFSA houdt zich niet alleen meer bezig met voedselveiligheid, maar richt zich nu ook meer en meer op dierenwelzijn en milieu. En dat heeft te maken met de brede EU beleidsontwikkelingen, zoals de Green Deal, de Farm to Fork-strategy, de Chemicals Strategy for Sustainability en de Biodiversity Strategy.

Nieuwe strategie beleid EU

De nieuwe srategie draait om drie strategische doelstellingen:
1.      Het leveren van betrouwbaar wetenschappelijk advies en communicatie van risico’s in de voedselketen van boer tot bord.
2.      Zorgen voor paraatheid van toekomstige behoeften aan risicoanalyse.
3.      Mensen empoweren en zorgen voor organisatorische wendbaarheid.

EFSA wordt slager die eigen vlees keurt


Ik loop al meer dan 25 jaar rond in food-regelgeving. Met de ‘oude Keuringsdienst van Waren’ de start van de General Foodlaw en het huidige web aan EU-verordeningen. De praktijk heeft geleerd;  hoe meer kennis en wetenschap, hoe meer regels.


Nu de EFSA dus zelf verantwoordelijk wordt voor het verder uitbreiden van de wetenschap in de voedselketen, gecombineerd met dierenwelzijn en milieu, zal de regelgeving in de voedselketen alleen maar toenemen. De risico-analyses voor voedselveiligheidssystemen zullen stap voor stap verder uitgebreid worden met nieuwe wetenschappelijke kennis, ook op het gebied dierenwelzijn en milieu. Nog meer richtlijnen en nog meer bureaucratie in je bedrijf. Tenminste, als je niet wil automatiseren. Want dat is wat de EFSA (en NVWA) natuurlijk wil. Data (statistiek) wordt het nieuwe toverwoord. Om dit allemaal voor elkaar te krijgen moet je wel een heel efficiënt, wendbaar en hoog ontwikkeld bedrijf hebben in de voedselketen om deze snelle ontwikkelingen bij te kunnen houden. Willen kleine food bedrijven in de toekomst overleven, dan zullen zij in actie moeten komen. Alleen zullen zij het niet redden en het is de vraag of de huidige brancheorganisaties voldoende (kunnen) inspelen op de toekomstige ontwikkelingen. #voedselketen

Werkgroep korte keten

Sluit je aan bij onze werkgroep korte keten en werk mee aan een ambachtelijke toekomst. Laat je gegevens achter voor meer info via ons contactformulier.